´Iedereen eet sambal´ literaire roman over een ´vergeten´oorlog geschreven door Peter Storm van Leeuwen

Share This:

ʺDe autonomie van Insulinde is niet meer dan een kwestie van tijd.ʺ

(Louis Couperus in Oostwaarts, 1923)

 

Iedereen eet sambal is een roman over de nasleep van de Japanse bezetting en de onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië, en speelt zich af op Java. De verschrikkingen uit die jaren hebben bij alle betrokkenen ongeneeslijke wonden achtergelaten. Zelfs de liefde blijkt een traumatische ervaring.

Java, 1947. Soenan, de hoofdpersoon in ´Iedereen eet sambal´ is een jonge soldaat binnen een speciale gevechtseenheid van het Nederlandse leger. Hij is Indo en komt daardoor altijd op de tweede plaats. Hij vecht voor orde, vrede en veiligheid, en moet dat noodgedwongen ook doen tegen zijn eigen volk. Dan doen de militairen, onder het bevlogen commando van sergeant Van Lopik, een vreselijke ontdekking. Hoe ontlaadt hun machteloze woede zich? Wie zijn daarvan het slachtoffer? Soenan kan het niet aanzien en ontvlucht het leger. Diep in het binnenland ontmoet hij zijn grote liefde, Sri Ajoe. En sluit vriendschap met zijn vijand. Tijdens de voorbereidingen van hun huwelijk raken de twee geliefden ongewild verwikkeld in de uitzichtloze strijd. Soenan doet zijn bruid een belofte die verstrekkende gevolgen heeft en die de rest van zijn leven zal beheersen.

Java, 1975. Van Lopik en enkele oud-strijders zijn terug op de plaats delict. Ieder wil op zijn eigen manier de oorlog die voortwoekert in hun hoofd, definitief verwerken. De confrontatie wordt de oud-sergeant echter fataal. Het afgebrokkelde leven van Soenan leidt naar een onverwachte, dramatische apotheose.

Peter Storm van Leeuwen (1953) heeft veel artikelen, waaronder in boekvorm, gepubliceerd over de geschiedenis van de postdienst in Nederlands-Indië. Door zijn interesse in de algemene geschiedenis van Nederlands- Indië  bouwde hij de laatste decennia een grote privécollectie boeken op.  Dit historisch materiaal en de verhalen van zijn broers vader (die van 1946-1949 als militair op Java vreselijkheden heeft meegemaakt) zette hem aan tot het schrijven van Iedereen eet sambal. De authentieke veldpostbrief op de cover van zijn boek is uit het familiearchief afkomstig. Achteraf bleek de poststempel op deze veldpostbrief dezelfde datum te zijn als de lancering van dit boek. Achteraf gesproken over Indische krachten.

Extra in dit boek zijn toegevoegd: twee historische landkaarten in kleur, een jaartallenoverzicht van alle belangrijke geschiedkundige gebeurtenissen en een woordenlijst Indonesisch-Nederlands.

ISBN 9789491535062      Paperbackuitvoering 418 pagina´s

 

´De IJzeren Dame´ literaire roman van de succesvolle auteur Lucia Douwes Dekker

Share This:

In  De IJzeren Dame is Nan Korteweg de hoofdpersonage. Net dertig, kunsthistorica  en moeder van drie bewerkelijke jongens Olivier, Oscar en Otto. Een jaar geleden overleed haar geliefde man Pieter tijdens een dubieus jachtincident en liet haar niets anders na dan een oud gebouwencomplex in ontwikkeling en een forse schuld aan de bank. Om de toekomst van haar drie zoons veilig te stellen, gaat Nan de strijd aan om het mooie historische bouwproject waar haar man al zijn geld en energie in gestoken heeft, tot een succes te maken. Dat valt niet mee, zeker niet met de tegenwerkingen van haar rijke schoonfamilie, die niet van plan zijn haar te helpen.

Gesteund door haar studievriendinnen en een goede huisvriend verzint Nan manieren om een goede investeerder voor haar ambitieuze bouwplannen te vinden. Zij wil van het oude complex een mooie leef- en woonomgeving voor de locale bevolking realiseren. Alleen gaat ze naar Cannes voor de internationale vastgoedbeurs, het mekka waar iedereen uit het vastgoed aanwezig is en waar Nan de mysterieuze Peter uit Zweden en de kleurrijke advocate Pippa ontmoet. In Nederland terug probeert zij haar plannen op de jaarlijkse nationale jetsetvastgoed party opnieuw onder de aandacht te brengen en komt tot een schokkende ontdekking.

Een kat-en-muisspel is het gevolg als de onervaren Nan een rijke ervaren vastgoedmagnaat ontmoet. Terwijl zijn privéleven langzaam op instorten staat, raakt hij steeds meer onder de indruk van de vrouw die zich niet wenst te conformeren aan wat gebruikelijk is in de vastgoedwereld. Nan is uiteindelijk niet langer financieel in staat om haar vastgoedideaal overeind te houden. Het is duidelijk dat zij verwikkeld is in een web van vastgoedintriges waarbij zij felle tegenstand ontmoet, haar vrienden geen vrienden blijken te zijn en zakelijk- en familieverraad hoogtij speelt.

Kan de enerzijds onervaren vastgoedontwikkelaar en anderzijds onstuimige vrouw vol idealen haar hoofd koel houden en haar hart open te stellen voor diegene die haar kan en wil helpen met de realisatie van De IJzeren Dame?

Lucia Douwes Dekker debuteert in de nazomer van 2010 met haar eerste roman De onkwetsbaren dat binnen enkele maanden een grote schare lezers beroert. Haar romantische schrijfstijl van onder meer de hoofdpersonen en hun levens levert haar veel lezersreacties op. Haar tweede roman De dans van de kakkerlak, Salsa de Cucaracha speelt zich grotendeels in Peru af, in het decor van de internationale diplomatieke wereld.

De IJzeren Dame behaalde de longlist van de AKO Literatuurprijs 2013. En staat regelmatig in de top tien van uitleenboeken in de bibliotheken in Nederland

ISB nummer 9789491535093

Auteurswebsite: www.luciadouwesdekker.nl

Dichtbundel ´De Taal van Gaia´ van de dichter Elixer

Share This:

Gaia, een figuur uit de Griekse mythologie, is de personificatie van Moeder Aarde die ontstond uit de oerchaos. Gaia wordt ook wel omschreven als de godin van de natuur. Onze planeet is meer dan alleen een gastenverblijf waar wij mensen tijdelijk gebruik van maken. De aarde is niet van ons, wij zijn van de aarde. Zij is een levend organisme waar wij deel van uitmaken. Moeder Aarde heeft micro-organismen, planten en dieren het leven geschonken door zich te verenigen met water, lucht en vuur.

In deze dichtbundel laat de auteur ons kennismaken met de veelzijdigheid van de relaties die wij hebben met onze planeet. Daarbij wordt haar buurvrouw, onze maan, niet vergeten.

De taal van Gaia is de eerste dichtbundel van Marcel Mengelers, die sinds 2011 publiceert onder het pseudoniem ‘Elixer’. Het is een bloemlezing van zijn gedichten uit de periode 2007–2012 rondom het thema Moeder Aarde.

9789491535147

In 2012 won hij met het gedicht ‘Woorden laten leven’ de eerste prijs van een wedstrijd uitgeschreven door de Dichters Kring Nederland.

ISBN   9789491535147

‘Spoel mij schoon’ factionele roman over onverwerkt traumatisch oorlogsverleden

Share This:

Psychiater Arthur Kingsma treft in zijn spreekkamer oud-studiegenoot en neurochirurg Victor Leeuwendal aan. Victor vertelt hem dat hij die ochtend Hélène van der Wereld, die op straat is neergeslagen, heeft moeten opereren.

De joodse fotografe bezocht samen met hem in september 1982 de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila. Onder hun ogen richtte daar een falangistische militie een bloedbad onder de burgerbevolking aan. De militie werd bijgestaan door het Israëlische leger dat de falangisten ’s nachts bijlichtte en mogelijke vluchtwegen afzette.

Terwijl Hélène zich sindsdien voortdurend inzet voor de ‘Palestijnse zaak’, mijdt Victor daarentegen alles wat oorlog heet. Maar nu, in haar bijzijn, komt zijn traumatische oorlogsverleden weer razendsnel dichterbij. Om die confrontatie het hoofd te bieden, zoekt hij Arthur op. Want hij moet zijn verhaal kwijt en hij hoopt bij hem steun te vinden.

Maar Arthur Kingsma heeft wel iets anders aan zijn hoofd nu hij verwikkeld is in een zoektocht naar zijn hond die spoorloos verdween. De ontmoeting zal voor beide mannen ingrijpende gevolgen hebben.

De auteur Erna Schröder koos als uitgangspunt voor haar tweede factionele roman ‘Spoel mij schoon’ het drama dat zich in september 1982 afspeelde in de vluchtelingenkampen Sabra en Shatila.

In essentie gaat ‘Spoel mij schoon’ over de gevolgen van onverwerkte traumatische ervaringen (posttraumatische stressstoornissen PTSS) en de diepe wens van mensen om zich weer schoon te voelen.

Dit boek behaalde de longlist van de AKO Literatuurprijs 2013

Erna Schröder (1952) studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Leiden. In 2003 debuteerde zij bij uitgeverij Prometheus/Bert Bakker met de roman De overbuurman. In 2004 werd zij genomineerd voor de Vrouw & Kultuur Debuutprijs.

Ook van haar hand verscheen het boek Gewone Vrouwen. In dit boek spreken tien vrouwen door middel van een innerlijke monoloog over het moment waarop zij het leven in eigen hand hebben genomen en welke gevolgen dit had voor hun toekomst.

ISBN: 978 9491535 03 1                                         

Auteurswebsite: www.ernaschroder.nl

 

‘Gewone vrouwen’ 10 krachtige vrouwen aan het woord

Share This:

In de advertentie die de auteur Erna Schröder en de fotograaf Juliet van Voorden vorig jaar plaatsten in NRC Handelsblad, de Volkskrant en Trouw riepen zij vrouwen op mee te werken aan interviews. Centraal thema was de vraag: ga ik door met een bestaan waarin ik mij niet langer thuis voel of breek ik met mijn oude leefpatroon?

De verhalen die Erna optekende en verwerkte tot innerlijke monologen zijn getuigenissen van vrouwen zoals wij ze kennen uit onze straat of van ons werk.

Dagelijks gaan zij langs ons heen, zitten zij naast ons in de tram, of staan zij samen met ons in de rij voor de kassa van de supermarkt. Velen willen met hun verhaal anderen een hart onder de riem te steken. ‘Geef nooit de moed op’, luidt de boodschap van een van hen. Of zoals een andere vrouw het verwoordt: ‘Kies nou eens voor jezelf. Pas als je tevreden bent met jezelf, kan je er ook zijn voor een ander.’

Dit boek is uit respect voor deze vrouwen tot stand gekomen. Uit de monologen spreekt hun kracht en de foto´s bieden de lezers een kijk in hun leven. Mogelijk putten de lezers inspiratie, moed of troost uit een van de verhalen. Wellicht levert het lezen ervan herkenning op. Of sterkt het sommigen in hun pogingen ook een andere weg in te slaan.

Erna Schroder, auteur van het boek ´Gewone Vrouwen´.

Erna Schröder studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde  in Leiden. Zij debuteerde in 2003 met haar roman De Overbuurman bij Prometheus/Bert Bakker. In 2004 werd zij genomineerd voor de Vrouw & Cultuur Debuutprijs.

Gewone Vrouwen belandde in de longlist van de AKO Literatuurprijs 2014

In september 2012 verscheen haar derde boek Spoel mij schoon.

 

´IK BEN MENS´, hulp gevraagd bij dwangneurose

Share This:

Het lange douchen was psychologisch. Het voelde letterlijk alsof zijn lichaam werd gereinigd. Gezuiverd van alle nare gebeurtenissen die hij in zijn leven had meegemaakt. Elke douchebeurt verliep volgens een vast patroon en iedere handeling werd met uiterste precisie uitgevoerd. Zijn haar werd twee keer gewassen. Vervolgens schoor hij zich nauwgezet. Het was geen gezicht, het scheermesje werd wel vijfhonderd keer over zijn baardstreek gehaald. Met een speciale, desinfecterende zeep schrobde hij zijn lichaam goed schoon. Daarna controleerde hij zijn nagels om te kijken of ze wel allemaal even lang waren. Het afdrogen was een ritueel op zich. Karel wreef zo hard met de handdoek over zijn hoofd dat zijn haar erdoor werd uitgetrokken.

Hoe leeft iemand zijn leven met constante dwangneurose?

Het gevoel dat Karel had, laat zich omschrijven als een ballon die groter en groter wordt, totdat er niets meer bij kan. Ik ben mens! geeft een inkijk in het dagelijkse leven van Karel, dat tot voor kort werd beheerst door een dwangneurose. Met een onmetelijke precisie beschrijft hij wat er in zijn hoofd en lichaam gebeurde.

´Mensen met psychische klachten moeten geholpen worden. Mensen niet helpen, vind ik onacceptabel. Ook financiële motieven mogen geen reden zijn om iemand in de kou te laten staan´, zegt Karel. ´Het is niet vergelijkbaar met hoofdpijn of griep, zoals buitenstaanders soms wel denken. Nooit mag een hulpkreet genegeerd worden, want de gevolgen zijn niet te voorspellen en kunnen ernstig zijn. Wat zou er gebeurd zijn als ik geen hulp had gekregen en de ballon was geknapt?’

Ik ben mens! heeft Karel onder pseudoniem geschreven voor mensen die in de knoop zitten, en hen aan te zetten om hulp te zoeken en vooral hulp te vragen. Het boek biedt familieleden, hulpverleners, psychiaters en huisartsen een ware kijk in de ziel van dwangneurose.

ISB nummer 9789491535109

Feiten en cijfers over dwangneuroses (OCD)  obsessie-compulsieve stoornis Van alle volwassen Nederlanders heeft bijna 1 procent in zijn of haar leven een obsessief-compulsieve stoornis. Jaarlijks krijgt 0,5% voor het eerst een obsessief-compulsieve stoornis. De obsessief-compulsieve stoornis met dwanggedachten komt het meeste voor. Van de obsessies (dwanggedachten) is smetvrees de meest voorkomende. Het controleren is de meest voorkomende compulsie (dwanghandeling). Mensen met een obsessief-compulsieve stoornis hebben dwanggedachten (ook obsessies genaamd) of verrichten dwanghandelingen (ook compulsies of dwangrituelen genaamd). De dwanggedachten of dwanghandelingen veroorzaken veel leed, kosten veel tijd of komen in botsing met het normale gedrag van betrokkene of met het werk, de sociale activiteiten of de relaties. Bron Trimbos Instituut.

De vele kleuren van de liefde, roman over gemengd bloed

Share This:

Het thema van deze roman van de schrijver Jacques Hermelijn gaat over jongeren met gemengd familiebloed die worstelen met hun culturele identiteit. De schrijver was plaatsvervangend gevolmachtigd minister van de Nederlandse Antillen en onder andere bestuurslid van de stichting OCaN die de officiële gesprekspartner is van de regering voor het minderhedenbeleid. Anno nu blijkt volgens hem nog steeds dat jongeren uit gemengde relaties die als autochtoon zijn opgevoed zich dikwijls niet als volwaardig geaccepteerd voelen in hun blanke omgeving.

De vele kleuren van de liefde gaat over de hoogbegaafde puber Ron, die op jonge leeftijd naast zijn serieuze studie, op ontdekkingsreis gaat naar zijn eigen seksualiteit en vriendinnetjes. Ook zijn beleving over geloof en dat hij zich uitgesloten voelt vanwege zijn huidskleur en culturele identiteit zijn ingrediënten in deze nieuwe roman.

Het decor speelt zich af in de negentiger jaren in de high society van Amsterdam en Curaçao. Rons moeder is een mooie blanke sensuele vrouw uit een vooraanstaande patriciërfamilie en zijn open minded vader is kleurling en vaak van huis wegens zijn hoge maritieme functie. Op een dag thuis doet Ron een schokkende ontdekking als hij zijn moeders stem hoort in de ouderlijke slaapkamer met iemand anders dan zijn vader. Voor hem is dat hét moment dat hij met zichzelf in de knoop raakt: valt hij nu op blanke of gekleurde meisjes. De open huwelijkse levensstijl van zijn ouders helpt hem daarbij ook niet echt evenals zijn nieuwe vriendinnetje Femke die aan seks verslaafd blijkt te zijn.

ISBN:                    9789081747370

ISBN:                    9789081747394 (e-book)

Uitvoering:         paperback en als e-boek verkrijgbaar

 

‘Uitgelijnd, leven met een gastric bypass

Share This:

‘Ik voelde de blikken van de boze buitenwereld prikken in mijn rug: wat is ze dik geworden. Was ik twintig kilo kwijt, dan waren de reacties niet van de lucht: je was ook wel heel dik. Nog bedankt.’

Annette Born was als kind al een tikkeltje te zwaar. In haar puberteit voelde zij zich tussen leeftijdgenoten net een aangespoelde walvis. Bij de eerste keer lijnen viel ze tien kilo af. Dat beviel haar zo goed dat ze steeds minder ging eten. Na de geboorte van haar dochter was er weer 33 kilo bij. Ze viel af en kreeg die kilo’s weer terug. Ze ging sporten, volgde ieder soort dieet. En haar kledingkast hing op maat: de ene maand maat 42, de volgende maand maat 50.

Annette heeft een lijnverleden van meer dan 25 jaar. Zij is een echte ervaringsdeskundige geworden. Eerst kreeg ze een maagbandoperatie en toen dat niet het gewenste effect had, koos ze na veel wikken en wegen  voor een gastric bypassoperatie. Ze werd zorgcoördinator bij de Nederlandse Obesitas Kliniek en richtte haar eigen coachingspraktijk op, met name voor mensen die voor of na een maagverkleinende operatie hulp, zorg en aandacht nodig hadden.

Annette schrijft in Uitgelijnd over haar eigen ervaringen met de gastric bypassoperatie. Daarnaast interviewde zij deskundigen zoals een chirurg, anesthesist, psycholoog, diëtist en plastisch chirurg. Ook lotgenoten vertellen over hun eigen operatie.

De auteur wil aankomende uitlijners informeren over alle facetten van deze ingrijpende operatie. ´Een gastric bypassoperatie is geen tovertruc en onderga je ook niet zomaar. Het is iets waar je goed over na moet denken, flinke motivatie en enorme zelfdiscipline voor moet hebben,´ aldus Annette zelf.

Haar persoonlijke winst nu, na een kwart eeuw aankomen en afvallen, is uitgelijnd!

ISBN 9789491535222

auteurswebsite: www.annetteborncoaching.nl

De Rapporteur, spionagethriller achter het IJzeren Gordijn

Share This:

Het is 1974. De spanningen tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten zijn onverminderd groot. Industriële spionage is aan de orde van de dag.  Zonder het te willen, wordt Mark Vrijman door Amerikaanse inlichtingendiensten in dit riskante spel betrokken. Door de aard van zijn werk beschikt Vrijman over een schat aan contacten en waardevolle informatie over de (kern)wapenindustrie achter het IJzeren Gordijn. Hij ontpopt zich razendsnel tot onmisbare pion voor de Amerikanen.

Ontmoetingen met kleurrijke personages, een verblijf in een Poolse gevangenis, wetenschappers die overlopen, een lek bij de Amerikanen, een ingewikkelde romance: De Rapporteur voert de lezer mee in een aaneenschakeling van onverwachte en spannende gebeurtenissen. Tegelijk geeft het een boeiende inkijk in het leven achter het IJzeren Gordijn, in een tijdperk waarin de Sovjet-Unie door het westen werd gezien als het Rode Gevaar.

Jungbeker_Marinus

De Rapporteur is grotendeels waargebeurd en is gebaseerd op de reizen die auteur Marinus Jungbeker tussen 1974 en 1988 maakte naar de Sovjet-Unie en het Oostblok.

ISBN 9789491535048

Hardcoveruitvoering

Ook verkrijgbaar als e-book

 

´In je hoofd´ vlijmscherp geschreven roman over herkenbare relatiesituaties

Share This:

Literaire vlijmscherp geschreven roman

Literaire vlijmscherp geschreven roman

Ik zat gevangen in een oud lichaam.
Ik was ergens, maar niet waar ik hoorde te zijn.
Hoe het was?

´In je hoofd´ vertelt het bizarre en complexe verhaal van Jim, een jongen die na een val uit een boom op wonderlijke wijze in het hoofd van Tom terechtkomt. Tom leidt een gezapig leven dat bestaat  uit saai werk en lui op de bank ´hangen´ met bier en chips. De jonge Jim beleeft vanuit Toms hoofd een volwassen leven van dichtbij mee. Ruzies met zijn vrouw, onbegrip, goede en slechte gesprekken, desinteresse, trouw en ontrouw en seks. Letterlijk en figuurlijk. En alsof dit nog niet ingewikkeld genoeg is, staat ook Miriams leven in de schijnwerpers. Zij treft op de computer van haar overleden man Sean een manuscript van hem aan. Nadat zij veel passages heeft gelezen, wordt het haar duidelijk dat Sean er een andere liefde op nahield. Uit rancune besluit zij zelf de verhaallijn in het manuscript te voltooien in een dramatische relatiecrisis met haar man in de ´hoofd´rol.

De auteur en beeldend kunstenaar Noël Sies kan vlijmscherp herkenbare relatiesituaties schetsen, alsof hij in het hoofd van anderen kan kijken. Noël Sies (1958) heeft het eerste gedeelte van zijn jeugd doorgebracht in Engeland, als zoon van een journalist, in de tijd dat Londen nog “swingde”. In zijn tienerjaren woonde hij op een boerderij tussen de bossen en velden van een Brabants dorp. Daarna volgden nog omzwervingen in België en Nederland.
Het zal allemaal bepalend zijn geweest voor zijn karakter. Hoewel hij geschoold is als beeldend kunstenaar, is schrijven een constante factor geweest in zijn leven, omdat schrijven iets is wat je letterlijk overal kunt doen. Na zijn studie heeft hij zich op verschillende beroepen gestort waaronder dat van jongerenwerker in een punkcentrum, muzikant in de multimedia groep ‘Astral Bodies’, geluidstechnicus en producer, docent film en kunstgeschiedenis. Op dit moment woont en werkt hij in Den Haag.

ISB 9789081747318

Prijs 17,95

Ook verkrijgbaar als e-book voor 4,95