Deze week verschijnt de 2de druk van ´Spoel mij schoon´.

Share This:

UITGELICHT: onze auteur Erna Schröder en haar mooi geschreven factionele roman ´Spoel mij schoon´. Deze week verschijnt de 2de druk van ´Spoel mij schoon´.
De belangstelling voor dit boek zal zeker te maken hebben met het onderwerp: over traumatische ervaringen van mensen en de gevolgen ervan.

In deze roman is de Nederlandse arts Victor Leeuwendal samen met de Nederlands-joodse fotografe Hélène van der Wereld getuige van een bloedbad – aangericht door een falangistische militie – onder de bevolking van twee Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila (september 1982).
Na zijn Palestina-avontuur is Victor een briljant neurochirurg geworden, die voor de buitenwereld een succesvol bestaan leidt. Maar in werkelijkheid is hij eenzaam en mijdt hij alles wat oorlog heet. Wanneer Hélène van der Wereld op een bepaald moment voor een spoedoperatie wordt binnengebracht, wordt Victor ook fysiek geconfronteerd met zijn oorlogsverleden. Hij beseft dat het zo niet verder kan en zoekt hulp bij zijn oud-studiegenoot, de psychiater Arthur Kingsma. Arthur legt laag voor laag de gebeurtenissen bloot tot hij aan de kern van het trauma is gekomen. Deze ontmoeting heeft ook voor Arthur ingrijpende gevolgen. In de dialogen tussen Victor en Arthur raakt Erna de essentie van het verlangen naar verlossing van traumatische ervaringen en de diepe wens ‘zich schoon te spoelen’.

Erna SchroderErna studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit Leiden. Zij debuteerde met de roman ´De overbuurman´. Van haar hand verscheen ook het bijzondere interview- en fotoboek ´Gewone Vrouwen´. Beide boeken haalden de longlist van de AKO Literatuurprijs in 2013. Daarnaast werd Erna genomineerd voor de Vrouw & Cultuur Debuutprijs.

Recensie van NBD /Biblion: ´Schröders talent is onmiskenbaar´

´Spoel mij schoon´ is verkrijgbaar in de boekwinkels en kost € 12,50