Voor het eerst in de Nederlandse boekengeschiedenis ´Het offer van Remo´ & ´Remo su sakrifisio´ een tweetalig boek

Share This:

Wij vinden het een eer om aan te kondigen dat voor het eerst in de Nederlandse boekengeschiedenis er een boek verschijnt in de Nederlandse en Papiamentse taal in  een versie: de novelle Het offer van Remo/Remo su sakrifisio van onze schrijver Jacques Hermelijn. Half februari 2016 verschijnt dit werk in een mooie hardcoverversie, verkrijgbaar bij de boekhandel in Nederland en op Curaçao.  Ook is er rondom die tijd een digitale versie beschikbaar.

Het verhaal speelt zich af op Curaçao, aan de vooravond van de definitieve afschaffing van slavenarbeid en slavernij. Het geeft de onderlinge verhoudingen en belevingen van de kleurrijke bevolking van Curaçao weer, van een tijdperk dat op 1 juli 1863 eindigde. Een belangrijke overgangsperiode in de Curaçaose geschiedenis die niet eerder door een schrijver werd geïntegreerd in een boek.

De vertaling was in handen van Ronald Capriles Martina.

omslag-offer-van-remo

 

Curaçao, 1861-1863: de laatste jaren van het slavernijtijdperk         

De overzeese koloniën zijn in afwachting van de definitieve afschaffing van slavenarbeid en slavernij. Zo ook de Curaçaose bevolking. Een van hen, de rijke Joodse zakenman Benjamin Cardozo, is als Caribisch handelsgedelegeerde door het koloniale bestuur aangesteld. Hij weet Curaçao welvarender te maken, maar niet dat zijn mooie, onstuimige vrouw Helena een liefdesrelatie heeft met Remo, een van zijn slaven.

Voor Remo, een afstammeling van de West-Afrikaanse Mandinga’s, is Helena zijn grote liefde. Als zij bevalt van een bruine baby, is Willemstad in rep en roer.

Het offer van Remo geeft de onderlinge verhoudingen en belevingen van de kleurrijke bevolking van Curaçao weer aan de vooravond van dit tijdperk, dat op 1 juli 1863 eindigde.

***

Kòrsou 1861-1863: e último añian di era di sklabitut

E kolonianan di ultramar ta na espera di e abolishon definitivo di labor di katibu i di sklabitut. Serka e poblashon di Kòrsou e meskos ta  tuma lugó. Un dje personanan ei tabata e komersiante riku hudiu, Benjamin Cardozo ku e gobièrnu kolonial a nombrá komo delegado komersial pa Karibe. E sa kon pa hasi Kòrsou mas próspero, pero e no ta na altura ku su kasá bunita i impetuoso Helena tin un relashon pashoná ku Remo, un di su katibunan.

Pa Remo, un desendiente di Mandinganan di Afrika Oksidental, ta Helena ta su gran amor. Ora esaki duna lus na un bebi brùin, Willemstad ta tur aribabou.

Remo su sakrifisio ta duna un bista konmovedor di e relashonnan i eksperenshanan bou di poblashon i gobierno kolonial di Kòrsou na atardi, di e temporada ku lo termiá ribámá 1 di yüli 1863.

* * *

Schrijver Jacques Hermelijn: ´Er is meer dat ons bindt dan dat ons scheidt´

cid_435710ed-b538-4101-b1da-4d1fdd308262boom

Schrijver van de novelle ‘Het offer van Remo’ Jacques Hermelijn. Bram Kloos Photography.

De schrijver is in zijn tachtigste levensjaren, gezond, maar zijn ogen laten het steeds meer afweten. Met nog een lees-, schrijf- en kijkzicht van 45 procent aan één oog, lukte het Jacques Hermelijn toch om zijn derde manuscript Het offer van Remo te voltooienZijn jeugd speelde zich af in het toen nog koloniale Curaçao. Vele decennia later werkte hij als plaatsvervangend gevolmachtigde minister van het Kabinet van de Nederlandse Antillen in Den Haag. Heel veel jaren heeft hij zich ingezet voor het welzijn van Caribische Nederlanders, onder meer bij de Stichting Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCaN), de spreekbuis van de Caribische bevolkingsgroep in Nederland voor de regering in Den Haag.

In 2012 verscheen zijn eerste roman De vele kleuren van de Liefde bij onze uitgeverij. Twee jaar later gevolgd door de roman Florinda’s tweede keus. Als romanschrijver stelt hij in zijn werken de interculturele en interraciale verhoudingen en relaties centraal. Zoals hij in deze novelle in zijn nawoord schrijft: ‘Er is meer dat ons bindt dan dat ons scheidt. Mijn belangrijkste doel is altijd geweest om deze twee bevolkingsgroepen dichter tot te brengen.’

Dat geschiedt dan letterlijk en figuurlijk met Het offer van Remo/Remo su sakrifisio: een Nederlands- en Papiamentstalige versie in één boekuitgave. De novelle verschijnt half februari 2016 in een hardcover- en digitale uitvoering. ISBN 9789491535451

Drie nieuwe audio/luisterboeken bij Storytel

Share This:

Storytel wordt het nieuwe NETFLIX genoemd – alleen dan voor het online beluisteren van boeken. De afgelopen tijd selecteerde Storytel al drie boeken van ons en deze zijn vervolgens professioneel ingesproken.

Deze maand zijn deze drie romans te beluisteren via Storytel:

  • Ann Sophia, de al bekroonde roman van Lucia Douwes Dekker
  • Onder water, de spannende roman van Linda Jansen
  • Boven water, het vervolg op Onder water van Linda Jansen

Onze romans zijn werkelijk prachtig ingesproken door goede en prettig luisterende stemmen. Wij wensen alle luisteraars veel plezierige, spannende en ontspannende luisteruren toe!

storytel  fullsizerender

https://www.storytel.nl/books/70190-Onder-water