‘DE TOON GEZET’ een bijzondere dichtbundel, de 3de alweer van onze dichter Elixer

Share This:

DE TOON GEZET: Een muzikale dichtbundel van Strauss tot Stromae

Poëzie is vaak een bron van inspiratie voor componisten. Zowel voor hedendaagse muziekschrijvers als componisten van weleer. Omgekeerd is muziek voor de dichter Elixer een inspiratiebron voor het schrijven van poëzie.

De dichter erkent dat muziek vrijer is dan taal, want zij kent geen grenzen. Ooit heeft men tonen gevangen op papier, maar gelukkig is het schrift – de partituur – universeel gebleven. De dichter wil muziek dan ook niet van haar vrijheid beroven, maar de drang om het gevoel dat muziek oproept te vertalen in woorden is onbedwingbaar.

 

De gedichten in deze nieuwe bundel verwijzen naar zowel klassieke als moderne muziek, almede naar componisten of uitvoerenden. Om de wisselwerking tussen muziek en poëzie te bevorderen kan de lezer, middels een technisch trucje, ook luisteren naar de gekozen muziekfragmenten.

De toon gezet is de derde dichtbundel van Marcel Mengelers, die sinds 2011 publiceert onder het pseudoniem ‘Elixer’. Het is een bloemlezing van zijn gedichten die geïnspireerd zijn door muziek. In de vorige dichtbundel werden beeld en woord gecombineerd, nu dus muziek en woord. Niet zonder risico, want ze zouden elkaar moeten aanvullen of versterken. In ieder geval kunnen lezer en luisteraar elkaar ontmoeten en elkaar hopelijk verrijken.

                                                         ***

Alvast een mooi gedicht …

In vervoering
Een lyrisch samenspel kan leiden tot een lied dat telkens zuiver treffend de toehoorder ontroert
De zanger die gelooft zich mee laat voeren door heuglijke emotie blijft in zijn ziel geroerd
Wanneer een toongedicht de juiste snaren raakt, zender en ontvanger op dezelfde golf vervoert,
dan klinkt het slotakkoord bevrijdend in de ether zijn luisteraar en zanger door empathie gevloerd

***

Als uitgeverij is het altijd bijzonder om een dichtbundel uit te geven, en voor ons – net zoals andere uitgevers een jaarlijkse traditie: een poëzieuitgave voor het selecte gezelschap van poëzieliefhebbers. Eervol voor de dichter is het dat Ilonka Verdurmen van de School der Poëzie het voorwoord schreef. Ilonka eindigde haar voorwoord met de zin: “Muziek en poëzie die je soms als de bliksem kunnen treffen”.

Toen wij afgelopen voorjaar het gedichtenmanuscript van Marcel Mengelers ontvingen en zijn nieuwe gedichten lazen, toen, ja toen blies hij ons met zijn zorgvuldig gekozen woorden al omver. Wat een explosie van woorden en muziek. Wat kan hij, als dichter Elixer, woorden en zinnen in zijn gedichten uitdrukken en samen laten smelten tot een bonk zielroerend gevoel. Hij heeft inderdaad een dichterlijke TOON GEZET.

De dichtbundel De toon gezet is verkrijgbaar bij de boekhandel in Nederland en Vlaanderen. Prijs 15,-. De dichtbundel is fraai uitgevoerd en kent dus een paar technische snufjes om muziek en gedicht samen te voegen door de lezer.

De gegevens waar en wanneer de presentatie voor genodigden zal zijn,volgt later.

ISBN 978-94-91535-49-9

 

Over de mooie roman ‘Verzwegen’ van José Kruijer, 22 september dé lancering!

Share This:

PEARLS… PEARLS… PEARLS… PEARLS… PEARLS… PEARLS… PEARLS

Vrijdagavond 22 september 2017 is het zover! De lancering van de mooie roman Verzwegen van de Noord-Hollandse schrijfster José Kruijer:

                                                              VERZWEGEN

                                 Liefde raakt verloren als je niet zegt wat je bedoelt

Over deze roman

Wat als een kostbaar verstopte oester

de mooiste parel in je leven blijkt te zijn?

Périne Monté staat aan de vooravond van de geboorte van Pearls, haar glossy. Met haar jarenlange ervaring op redacties van bekende magazines is ze gehard en geliefd in haar vak. En alles moet nu wijken voor haar droom: haar eigen magazine. Zelfs haar geliefde zet ze plotsklaps buiten de deur.

Met haar toegewijde redactieteam doet Périne er alles aan om Pearls tot een succes te maken. Haar glossy wordt genomineerd voor een prestigieuze mediaprijs en Périne zelf voor mediavakvrouw van het jaar. Haar parel ‘knopen’ zijn haar dochter en zieke moeder, een nieuwe en vurige liefde voor een flamboyante gynaecoloog, een irritante zus en een jaloerse ex. Met flair, humor en zelfreflectie ervaart Périne de keerzijde van verzwijgingen.

Juwelen als parels zijn dof of stralend, puntgaaf of gebutst. Prachtige parelmoeren, van babyroze tot gitzwart, zijn geliefd of gehaat, trendy of ouderwets, kostbaar en echt of nep en goedkoop. Parels zijn verbonden met rouw en trouw. En achter elke parel zit een dikke knoop voor de volgende parel, zodat dit kostbaar snoerlijn niet breekt. Parelsnoeren zijn zoals ons en Pérines leven, kostbaar en o, zo kwetsbaar.

Over de schrijfster José Kruijer

De Noord-Hollandse schrijfster José Kruijer (1972) is een echte juf. Naast haar tomeloze inzet voor ‘haar’ kinderen in de klas, is ze moeder van twee tienerzonen en echtgenote van Erik Kruijer. Als hobby zond José jarenlang rake slagzinnen in en daarmee won ze vele cadeaus en vaak geldprijzen. Toen haar gezin – in haar ogen – daaraan gewend raakte, wendde ze haar woordencreativiteit aan voor het schrijven van boeken. In de herfst van 2017 debuteerde José met haar roman Verzwegen.

Feestelijke lancering van de roman Verzwegen vrijdagavond 22 september 2017 in Heerhugowaard & uitreiking eerste exemplaar door Rosalinda van Weel aan José Kruijer

Extra feestelijk nieuws voor onze schrijfster José Kruijer is dat zij het eerste exemplaar ‘VERZWEGEN’  22 september aangereikt krijgt door Rosalinda Weel, zelf schrijfster van mooie spirituele boeken.

José: “Via via kwam ik ooit bij Rosalinda terecht voor yogalessen en zij heeft me vanaf het eerste moment gestimuleerd om mijn boekendroom te volgen, totdat deze uit zou komen. Haar yogastudio heet dan ook niet voor niets …’De Droomstudio’ . Rosalinda is voor mij een inspiratiebron en dat zij deze uitreiking wil doen, maakt de cirkel straks rond,” aldus José.

              Enorm vereerd zijn wij dat Rosalinda dit voor José wil doen

En José had haar uitgever, Marianne Vork, vooraf laten weten de lancering van haar roman te willen houden bij de Bruna vestiging in haar woonplaats. Als basisschooldocente houdt zij zich ook bezig met allerlei boekenprojecten op de school waar zij werkzaam is (onder meer de jaarlijkse Kinderboekenweek en Voorleesprojecten).

De eigenaren van deze Bruna, Anneke en Johan Biesma zijn altijd zeer betrokken bij deze leesbevorderende activiteiten voor kinderen en om die reden vindt de ‘boekendoop’ van de roman Verzwegen hier plaats.

Datum: vrijdagavond 22 september, aanvang 19.30 uur.

Locatie: Bruna Middenwaard in Heerhugowaard

Na de officiële uitreiking van het eerste exemplaar zal José haar boeken signeren

Bijzonderheden: PEARLS PEARLS PEARLS. Wij zouden het leuk vinden – als je vrijdagavond aanwezig bent bij deze feestelijke lancering dat de dames iets van een parel(s) dragen, als sieraad.

*    *    *    *    *

OVERIGE GEGEVENS VAN DE ROMAN VERZWEGEN

Deze roman is verkrijgbaar in alle boekwinkels in Nederland en België en via alle bekende boekenwebsites vanaf maandag 25 september 2017.

Prijs 19,95               304 pagina’s               ISBN 978-94-91535-76-5