´Nadja´historische roman over een russische vrouw tijdens twee wereldoorlogen

Share This:

Het is begin 1917 en Nadja, de zeventienjarige dochter uit een bourgeois familie, leidt een onbezorgd leven in de high society. Haar vader is een hoge officier in het eliteleger van Tsaar Nicolaas II. Nadja wordt op een privékostschool klaargestoomd voor haar entree in de hogere Russische kringen. Zij is heimelijk verliefd op George en probeert af en toe een romantische afspraak met hem te maken.

Door de oorlog en de coup van de Bolsjewisten verandert begin 1918 het leven in Rusland totaal. Als haar kostschool moet sluiten, probeert Nadja naar de datsja van haar grootouders op het platteland te reizen. De trein waarmee ze reist wordt overvallen en de passagiers achtergelaten in de sneeuw. Hier begint een tocht die Nadja steeds verder af zal brengen van haar oorspronkelijke reisdoel. Wanneer ze ontdekt zwanger te zijn reist ze noodgedwongen met nomaden door Kazachstan. Haar zoontje blijkt ziekelijk en ze wonen drie jaar bij Dadjin, een sjamaan. Nadja leeft later in het overbevolkte Calcutta en herstelt in de bergen van Nepal. Later ontmoet ze een Engelsman en met hem vertrekt ze naar Engeland. In 1939 breekt de Tweede Wereldoorlog uit, die haar niet onberoerd zal laten.

De schrijfster brengt Nadja, een hartstochtelijke vrouw op een bijzondere wijze tot leven. De periode van de twee wereldoorlogen, de couleur locale en de filosofie van een andere werkelijkheid, brengt ze over met gevoel voor details.

Nadja, een historische roman over een jonge russische vrouw tijdens twee wereldoorlogen

Nadja, een historische roman over een jonge russische vrouw tijdens twee wereldoorlogen

Irmgard Uding- Mehrengs schreef aanvankelijk korte kinderverhalen en debuteerde in 2010 met haar historische roman ´Rie Groosetie, portret van een wereldvrouw´. Aan haar tweede boek Nadja werkte Irmgard jarenlang.

Relevante boekgegevens

ISB nummer 9789491535000

Prijs 19,90

auteur Irmgard Uding-Mehrengs

Geef een reactie